V desiatich obciach budú fungovať komunitné centrá

08.10.2003 Celý región

Zlepšiť podmienky na vzájomnú toleranciu rómskych a nerómskych obyvateľov desiatich obcí Prešovského a Košického kraja s vysokým podielom Rómov je cieľom rov...
Zlepšiť podmienky na vzájomnú toleranciu rómskych a nerómskych obyvateľov desiatich obcí Prešovského a Košického kraja s vysokým podielom Rómov je cieľom rovnomenného projektu Phare, ktorého slávnostné vyhodnotenie sa konalo 3. októbra v Zborove, okres Bardejov. Pri tejto príležitosti symbolicky otvorili komunitné centrá (KC) v týchto obciach, slúžiacich skúšobne už od júna t. r. na spoločenské a vzdelávacie aktivity.

Ide o Markušovce, Letanovce, Jarovnice, Stakčín, Petrová, Soľ, Stráne pod Tatrami (napr. tu tvoria Rómovia 90 percent obyvateľstva), Zborov, Varhaňovce a Zbudské Dlhé. Obecné orgány vyjadrili na začiatku ochotu spolupracovať s realizátormi projektu pod gesciou Sekcie ľudských práv a menšín Úradu vlády SR. Zaviazali sa tiež ďalšie tri roky financovať chod KC.
Klinga Novotná, riaditeľka odboru koordinácie projektov spomínanej sekcie očakáva od projektu aj posilnenie spolupráce a komunikácie medzi miestnou samosprávou a rómskymi komunitami. Ťažiskom bola príprava terénnych komunitných pracovníkov a tréningy lokálnych aktivistov a neformálnych lídrov z rómskej i nerómskej komunity. Na slávnostnom vyhodnotení aj slávnostne odovzdali osvedčenia o absolvovaní školenia 30 terénnym pracovníkom, ktorí po absolvovaní teoretickej a praktickej prípravy zabezpečujú prácu KC. Ďalšou významnou aktivitou projektu bolo vyškolenie dobrovoľníkov v 30 obciach.
Projekt sa pripravoval od roku 2000, keď bolo podpísané Finančné memorandum PHARE medzi SR a Európskou komisiou. Na základe výsledkov verejnej súťaže ho realizuje medzinárodné konzorcium vedené spoločnosťou Európska konzultačná organizácia (ECO - European Consultants Organisation) s partnermi UNISAT - Etudes Tsiganes z Francúzska, InfoRoma zo Slovenska a PartiCom z Českej republiky. Rozpočet predstavoval sumu 769 tisíc eúr, z nich podiel SR zo štátneho rozpočtu činil 19 tisíc eúr. Ostatné financie boli prostriedky Európskej únie.
Koordinátormi sú Ingrid Repová a Miroslav Sklenka z nadácie InfoRoma. Obaja vyjadrili presvedčenie, že KC majú dobré podmienky na to, aby prežili aj ďalšie obdobie, keď financovanie z Phare prestane.

(jj)
 

Vyberte región